top of page
Zoeken

Wat zegt kleding over jou als ondernemer? Stylist Marloes vertelt!Maar liefst 58% van onze communicatie baseren wij op het visuele, oftewel wat we zien. Je outfit speelt daarom een grote rol in hoe je overkomt. De kleren maken dus de vrouw. Althans, wat Marloes Rodriguez betreft wel. Zij helpt vrouwelijke ondernemers hun imago te verbeteren door middel van kleding. Hoe zet je kleding in om jezelf te laten zien en op te vallen zoals jij dat wilt? Marloes legt uit wat je niet en vooral wél moet doen.


Op welke manier help jij vrouwelijke ondernemers precies, Marloes?

Ik ga samen met vrouwen op zoek naar hun persoonlijke stijl. Dat kan intensief maar ook al met één sessie. Het is niet mijn bedoeling om iemand mijn stijl mee te geven. Ik wil juist dat vrouwen ontdekken waar ze zich prettig in voelen en wat ze willen uitstralen.


Waarom help je specifiek vrouwelijke ondernemers?

Het is een doelgroep die goed is in zichzelf klein houden. Vrouwen kiezen vaak veilige opties als het om kleding gaat. Zéker wanneer ze professioneel willen overkomen. Daarbij hebben ze vaak niet eens door hoe vaak ze een nietszeggende of saaie outfit dragen. Sterker nog: soms stralen ze precies het tegenovergestelde uit van wat ze eigenlijk willen. We zijn bijvoorbeeld snel geneigd om voor een veilige outfit te kiezen als we iets spannends moeten doen, zoals een presentatie geven. Terwijl dat juist averechts werkt.


Hoe bedoel je dat precies?

In een comfortabele outfit voelen we ons veilig, maar dan is het dus ook lastiger om uit de comfortzone te stappen. Ga je voor een spannende outfit met een opvallende kleur dan krijg je meteen zelfverzekerder gevoel en sta je dus ook steviger voor zo'n groep.


Zijn er nog meer van dit soort ‘fouten’ die vrouwelijke ondernemers maken?

Wanneer we professioneel willen overkomen, kiezen we vaak voor zwarte kleding en een hoge halslijn. Maar een hoge hals is veel minder uitnodigend en zwart is nogal afstandelijk. Je voelt je er misschien lekker in, maar kom je ook over zoals je zou willen? Ik zeg daarmee natuurlijk niet dat je nooit zwart mag dragen. Ik hoop alleen dat vrouwen er meer over nadenken. We kiezen een veilige outfit op basis van hoe we ons die dag voelen. Ik probeer vrouwen te leren om een outfit te kiezen op basis van hoe ze zich wíllen voelen. Zit je niet lekker in je vel? Pak dan juist die opvallende jurk uit de kast.


Kunnen we al dat zwart dan beter uit de garderobe halen?

Dat hoeft niet direct, maar het valt me wel op hoeveel ondernemende vrouwen een kast vol zwart hebben. Onderschat de kracht van kleur niet. Zwart schept afstand. Rood verhoogt de bloeddruk en hartslag. Geel maakt stofjes vrij die zorgen voor een geluksgevoel en groen creëert een gevoel van rust. Het effect van kleur is heel interessant. Voel jij je lekker in donkere kleuren? Blijf dat dan vooral doen, maar zoek het contrast op. Er zijn nog meer donkere kleuren behalve zwart. Bovendien kun je lichte en donkere kleuren heel goed combineren. Kies eens naar antraciet in plaats van zwart en combineer het met een gekleurde print.


Welke fouten maken we het meeste in onze kledingstijl?

Het verstoppen van je figuur. Te wijde kleding dragen omdat dat veiliger voelt, terwijl het helemaal niet bij je figuurtype past. Laat je taille en vormen zien! Dat ziet er echt beter uit. Daarnaast kiezen veel vrouwen voor tinten die ze niet staan. Daardoor lijk je soms bleek of vermoeid. Kortom: ze dragen een stijl die gewoon niet echt bij ze past.


Maar hoe kom je er nou achter wat dan wel bij je past?

Dat is precies waarom ik vrouwen help met - onder andere - een kleuranalyse en kijk naar hun figuur en vormen. Wat je ook kunt doen is bij het shoppen een keer echt naar de outfit kijken. Wanneer wij vrouwen een pashokje uitlopen, kijken we eerst naar hoe iets staat op ons lijf. We focussen meteen op die plekken waar we onzeker over zijn. Probeer eens te kijken naar het geheel. Staat dit wel goed bij je gezicht? Wat vind je van de kleuren? Word je er blij van?


Welke kledingstukken moeten we nú weggooien of juist kopen voor een complete garderobe?

Helemaal niks. We zouden zogenaamd allemaal een little black dress in de kast moeten hebben. Waarom? Als jij nooit zwart draagt en niet van jurken houdt dan is die little black dress compleet overbodig. Iedereen is anders. De ene draagt liever vestjes, de ander liever blazers. Je moet vooral bij jezelf blijven. Loop je liever niet op hakken? Doe het dan niet en zoek gewoon een net paar sneakers. Om precies dezelfde reden geloof ik ook niet in kledingstukken die écht niet mogen. Nou, heel misschien één ding: de witte legging. Er is werkelijk geen enkel figuurtype waarbij dit mooi staat.


Marloes Rodriguez gebruikt vanuit haar praktijk kleding om de personal brand van andere vrouwelijke ondernemers te versterken. Ze zet haar ervaring in de psychologie en branding in als achtergrond voor haar adviezen. Al haar adviezen heeft ze tevens samengevoegd in online cursussen. Bij Marloes klop je aan als je zonder moeite of stress de perfecte outfit wil kiezen voor elk evenement. Je leert hoe de juiste kleding en kleuren je helpen jouw ideale klant binnen te halen en je weet na haar adviezen hoe je jezelf het beste presenteert met je stijl.

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page