top of page
Zoeken

Van sportkampioen naar kampioen bankhangen: dit is waarom het door corona niet lukt om te sporten

Bijgewerkt op: 26 sep. 2020


Stond je voorheen iedere week in de sportschool of was je dé fanatiekeling tijdens de kickboksles, maar lukt het je sinds de komst van corona niet om in beweging te komen? Je bent niet de enige! Hoe komt het nou dat we liever op de bank blijven liggen en wat kunnen we doen om wél weer in beweging te komen? Personal trainer en leefstijlcoach, Marije Dokter, tipt!

 

Vertel eens: waarom lukt het ons maar niet om in beweging te komen? Het coronavirus heeft ons leven compleet op z’n kop gezet. We kunnen niet meer naar de sportschool, niet meer naar onze yogaklas of de wekelijkse voetbaltraining. Onze (sport)routine is helemaal weg. Dat vinden wij mensen lastig. We zijn gewoontedieren, we hechten veel waarde aan onze vaste gewoontes. Als die er niet meer zijn, raken we een beetje verlamd. Daarnaast werkt de negatieve sfeer die rondom het coronavirus heerst ook niet echt mee. Als je de wereld door een negatieve bril bekijkt en wat minder lekker in je vel zit heb je automatisch ook minder energie om te bewegen. En al helemaal geen zin om iets compleet nieuws te starten. 


Klinkt logisch. Maar hoe erg is dat kampioenschap bankhangen? Holt onze conditie meteen achteruit? Als je voor de coronacrisis veel aan sport deed, is de kans inderdaad groot dat je conditie achteruit gaat. Al is het wel afhankelijk van wat je nu thuis nog doet. Als je nog wel een beetje blijft bewegen, dan blijft de conditionele schade wellicht beperkt. Doe je dat niet, dan zul je het over een tijdje echt weer moeten opbouwen. 


We weten allemaal dat sporten gezond is, maar waarom is het nu extra belangrijk? Allereerst is het goed om je lichaam gezond, fit en sterk te houden, maar ook mentaal doe je er goed aan om te blijven sporten. Door te bewegen maak je je hoofd leeg. Kun je alle gedachten weer even op een rij zetten. Daarnaast maak je tijdens een work-out gelukshormonen aan waardoor je je na een training vaak véél lekkerder voelt!


Hoe kunnen we er nou voor zorgen dat we onze sportoutfit weer uit de kast toveren? Begin klein! Je hoeft echt niet meteen de halve marathon te rennen of drie keer in de week fanatiek te sporten. Begin al eens met een kleine wandeling iedere dag of een stukje fietsen. Je zult zien als je eenmaal die wandeling hebt gemaakt, dat de stap naar nóg een wandeling veel kleiner is. Je raakt gemotiveerd en krijgt meer zin om te bewegen. Kies daarnaast ook vooral iets wat je leuk vindt om te doen. Als jij een hekel hebt aan hardlopen, ga dan niet een heel eind rennen want dan is je motivatie na dat ene rondje waarschijnlijk meteen weer verdwenen. Kijk waar je blij van wordt en energie van krijgt. Een stuk fietsen in de natuur of een virtuele les bij je sportschool. Wat ook motiverend werkt is het sporten samen met iemand. Spreek bijvoorbeeld af dat je iedere dinsdagavond via Facetime of Skype met elkaar gaat trainen. Zo heb je een stok achter de deur én niet het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat. 


En kun je ons vertellen hoe het komt dat we sinds de komst van corona ook veel ongezonder eten (lees: de hele voorraadkast plunderen) ? Dat heeft opnieuw te maken met die routine. Veel mensen werken normaal op kantoor, maar zitten nu ineens dagelijks aan de eettafel. De lunchpauze, de koffiebreak: het valt allemaal weg. We laten het ritme een beetje los en eten wat en wanneer we zin hebben. De kans dat je dan naar de chips of een stuk chocola grijpt is veel groter. Wil je dit veranderen? Zorg dan dat je teruggaat naar je oude ritme. Ontbijt in de ochtend, neem een kop koffie en lunch op een tijd waarop je dat altijd deed. Vind je dit nou lastig, dan kun je eventueel ook nog een voedingsschema maken zodat je íets meer structuur hebt. 


Heb je nog één allerlaatste tip?

Staar je niet blind op het uiterlijk. Ga niet als een malle trainen zodat die spijkerbroek weer dicht kan of het randje over je broek verdwijnt. Hiermee creëer je onbewust een heel negatief zelfbeeld. Focus je veel liever op je gezondheid. Ga trainen zodat je weer fit wordt, goed in je vel zit en gelukkig bent. Het klinkt misschien cliché, maar als je mooi van binnen bent, straal je dat vanzelf ook uit!
149 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page