top of page
Zoeken

SEO: dit kun je zelf doen om je website vindbaar te maken

Bijgewerkt op: 26 sep. 2020Je hebt een prachtige website gemaakt, maar de bezoekers blijven uit. Wat doe je verkeerd? Grote kans dat die prachtige nieuwe website van je helemaal niet te vinden is. Een website is namelijk pas waardevol als deze goed vindbaar is op het wereldwijde web. Geen nood: daar kun je voor zorgen.

 

SEO en de wondere wereld van online vindbaarheid


Een website is goed vindbaar wanneer deze hoog in de zoekresultaten van Google verschijnt. Stel je eens voor dat je rode sneakers verkoopt in Doetinchem. Als iemand dan in Google zoekt op de termen 'rood sneakers Doetinchem', dan wil je natuurlijk het liefst dat jouw website bovenaan staat. Dát doe je met behulp van SEO. SEO staat voor Search Engine Optimization. Het is een verzamelnaam voor alle acties die je uitvoert om je website hoger in de zoekresultaten van Google te krijgen. Daarvoor zijn die zoekwoorden ofwel keywords belangrijk: dat zijn immers de woorden waarop jij gevonden wil worden.


Het algoritme van Google


Meer dan 78% van de Nederlanders gebruikt uitsluitend Google. Deze zoekmachine heeft een algoritme waarmee wordt bepaald welke websites hoog in de resultaten staan. Je website moet zoveel mogelijk voldoen aan de eisen van dat algoritme om een goede positie te krijgen in de zoekresultaten. De details van het algoritme zijn niet openbaar, maar experts werken dagelijks aan het ontcijferen ervan. Daardoor zijn er een hoop dingen die je kunt doen waarvan we zeker weten dat ze je vindbaarheid verbeteren.


SEO uitbesteden of toch niet?


Volg je het allemaal nog? SEO en alles wat erbij komt kijken kan érg ingewikkeld zijn. Daarom besteden veel ondernemers dit stukje online vindbaarheid uit. Want hoewel je zelf misschien ook een brood kunt bakken, ga je voor een écht lekker halfje bruin naar de bakker. Toch zijn er een aantal onderdelen van SEO die je prima (of zelfs béter) zelf kunt doen. Bijvoorbeeld omdat het relatief simpel is en geld bespaart of omdat jij nu eenmaal de meeste kennis over je eigen bedrijf hebt. De volgende dingen kun je in ieder geval zelf doen om je website vindbaar te maken.Tip 1: test de snelheid van je website


Je zoekt iets in Google, klikt het eerste resultaat aan maar het duurt lang voor de site geladen is. Irritant! Je klinkt weg en pakt een ander resultaat in de lijst. Herkenbaar? Dit is dus precies waarom de laadtijd ofwel pagespeed van je website zo belangrijk is. Als mensen je site bezoeken dan verwachten ze dat ze snel kunnen navigeren naar de pagina. Kan dit niet, dan klikken ze weg. Check hoe snel je website is met Pagespeed Insights. Een pagina met 100% pagespeed bestaat bijna niet, maar je wil in ieder geval boven de 60% uitkomen.


Blijkt je site erg langzaam? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Sommige daarvan hebben te maken met CSS, code schrijven en ingewikkelde processen achter de schermen. Best lastig als je geen of weinig kennis hebt van websites. Andere dingen kun je wél zelf doen. De inhoud van je site - ofwel de content - kan deel van het probleem zijn. Verklein onnodig grote foto's, gebruik geen sterk afwijkende lettertypes en doe rustig aan met bewegende animaties en video.


Tip 2: pas je content aan op keywords


Alle content op je site - teksten, video en foto's - moeten niet alleen duidelijk en informatief zijn. Ze moeten ook jouw belangrijkste keywords of zoekwoorden bevatten (bijvoorbeeld 'rode sneakers Doetinchem'). Bepaal welke zoekwoorden voor jou het belangrijkst zijn en verwerk ze in je teksten, tussenkopjes, fotobeschrijvingen en alt-attributen. Natuurlijk kunnen er tientallen zoekwoorden relevant zijn voor jouw website en die hoef je echt niet allemaal in je tekst te proppen. Maar zorg in ieder geval dat ze aanwezig zijn op de meest relevante plekken zoals in paginatitels en je homepage.


Vind je het lastig om te bepalen welke keywords voor jou belangrijk zijn? Google heeft een handige tool ontwikkeld waarmee je de belangrijkste zoekwoorden voor jouw onderneming kunt bepalen.


Tip 3: zorg voor nieuwe content


Google vindt het leuk als er regelmatig nieuwe content op je website verschijnt. Dan beschouwt het algoritme jouw site als actueel en relevant. Zorg dus dat je regelmatig nieuwe teksten en foto's op je site plaatst. In onze cursus creatief schrijven leren we je hoe je attractieve teksten voor je bezoekers schrijft.


Tip 3b: ga dus vooral lekker bloggen


Heb je geen idee hoe je regelmatig nieuwe content moet bedenken voor je website? Ga dan bloggen over je vakgebied. Een blog is vrij gemakkelijk toe te voegen aan je site (vooral in Wix en Wordpress). Schrijf over je expertise, geef tips of deel ervaringen in de vorm van teksten, beeld of een combinatie daarvan.Tip 4: plaats linkjes naar je website


Een belangrijk onderdeel van SEO zijn links van én naar een website. Ten eerste is het belangrijk om binnen je website te linken naar andere relevante pagina's. Plaats bijvoorbeeld op je homepage altijd links naar pagina's over je diensten. Daarnaast is het belangrijk dat je linkt naar andere relevante websites. Voeg bijvoorbeeld een link toe naar een informatieve website. Tot slot zijn linkjes van andere sites naar die van jou zeer waardevol. Die links zijn lastiger om aan te komen maar er zijn een paar mogelijkheden.


Vraag (voormalig) klanten om te linken naar jouw site op hun eigen pagina. Of plaats een link naar je website in de reacties van een forum. Ook links vanaf websites van concullega's zijn waardevol. Ben jij bijvoorbeeld tekstschrijver en ken je een websitebouwer? Vraag die bouwer om klanten op zijn website door te verwijzen naar jou. Zorg wel dat de links relevant zijn. Linkjes spammen op social media, fora of willekeurige blogs met niet-relevante onderwerpen werkt juist averechts.


Tip 5: wees actief op social media


Je hoeft niet Instagram, Linkedin, Facebook én Twitter te gebruiken. Kies de platformen die bij jou passen en post daar geregeld op. Deel bijvoorbeeld je blogposts. Het is niet direct bewezen dat het algoritme van Google ook wordt beïnvloed door social media, maar het is wel een makkelijke manier om je website en blogs te verspreiden. Heb je hulp nodig bij je social media? Bekijk dan on Social boost pakket.


Tip 6: stel je bezoeker voorop


Overdrijf niet met je SEO-maatregelen. Zoekwoorden zijn belangrijk maar prop je teksten niet vol met allemaal dezelfde woorden. Dat leest niet prettig. Veel foto's maken je site langzamer, maar een website zonder beeld ziet er niet uit. Haal dus niet al je afbeeldingen eraf. Houd de bezoeker, haar ervaringen en wensen dus altijd in je achterhoofd.


Stiekeme tip 7: vind de lol erin


Word je al duizelig van deze tekst, laat staan het idee dat je dit allemaal zelf moet doen? Vraag dan gewoon om hulp. Doe alleen de dingen die voor jou haalbaar zijn en schakel een SEO-expert in voor de rest. Ga niet dagenlang je website analyseren en begin geen blog als je er geen energie uit haalt. Blijf dicht bij jezelf en wie jij bent als ondernemer.

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page