top of page
Zoeken

Noodgedwongen stilstaan: wat moet je als ondernemer wel en niet doen?


Stilstaan. Het coronavrius heeft ons leven letterlijk op pauze gezet. We kunnen geen dagen, weken of maanden vooruit kijken. Geen plannen maken met familie of voor ons bedrijf. We leven met de dag. Waarom vinden we dit zo lastig? Hoe komt het dat we weinig motivatie hebben en wat kunnen we doen om tóch de draad weer op te pakken? Psycholoog en marketingexpert Anne Raaymakers geeft advies!

 

Waarom vinden we stilstaan zo vervelend?

“Ondernemers willen graag de controle houden. Controle over de agenda, de omzet maar ook over bestaande en nieuwe klanten. Op het moment dat ze deze controle verliezen ontstaat er stress. Dan kun je drie verschillende dingen doen: vluchten, bevriezen of vechten. Ondernemers die vluchtgedrag vertonen zoeken hun heil vaak ergens anders. In drank, bankhangen of zelfmedelijden. De ondernemer die bevriest krijgt letterlijk niets meer uit z’n handen. Hij blokkeert en heeft het gevoel níets te kunnen doen. De vechtende ondernemer vat de koe bij de hoorns en probeert een oplossing te zoeken. Om je een voorbeeld te geven: één van mijn klanten runt een bruin café en nadat hij een week huilend voor de televisie had gezeten, besloot hij er iets van te maken. Hij dook de keuken in van zijn café om iedere avond een maaltijd te koken voor zijn vaste stamgasten. Wat denk je? Iedere avond uitverkocht!”


Is het juist ook niet goed om af en toe stil te staan?

“Absoluut. Stilstand kan ook een moment van bezinning zijn. Bekijk je leven eens van bovenaf. Doe je nog steeds wat je het allerleukste vindt? Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Of kun je compleet nieuwe diensten toevoegen aan je bedrijf? Daarnaast kun je ook de tijd nemen voor dingen waar je normaal niet aan toekomt. Denk aan een website, social media of het bedenken van nieuwe, creatieve ideeën."


Wat moet je vooral niet doen?

“Stil blijven staan! Probeer niet te verdrinken in wat je niet meer kunt, maar te focussen op de mogelijkheden die er nog wél zijn! Ga maaltijden bezorgen, online ondernemen en houd contact met je klanten. Dat is misschien lastig als je eigenaar bent van een restaurant of de deuren van je nagelsalon hebt moeten sluiten, maar probeer ook dan te kijken wat er mogelijk is om in contact te blijven. Stuur klanten een nagelset op zodat ze thuis hun nagels kunnen verzorgen, start een YouTube kanaal waarin je mensen meeneemt in jouw leven als ondernemer of bel ze op om te vragen hoe het met ze gaat en of je nog iets voor ze kunt betekenen. Zaken doen gaat nu íets minder over het financiële plaatje maar veel om het sociaal ondernemen. Je kweekt goodwill waardoor klanten trouw blijven. Dát is precies wat je nodig hebt om deze coronacrisis te kunnen overleven.”


Toch vinden veel ondernemers het bést lastig om in beweging te komen. Hoe komt dat?

“Dat komt omdat we dit allemaal nog nooit hebben meegemaakt in ons leven. We worden constant blootgesteld aan nieuwsberichten over het virus, we horen verhalen van mensen die ons raken en kunnen ons huis bijna niet uit. We moeten ons werk doen, maar daarnaast ook nog de kinderen lesgeven en rekening houden met een partner die thuis werkt. Dat vraagt bést veel van ons. Het is niet vreemd dat er dan niet veel uit je handen komt. Toch zie je nu langzaam een verschuiving. In het begin hadden we het idee dat dít is wat we moeten accepteren, maar inmiddels zie je mensen weer opveren. Gek genoeg raken we langzaam gewend aan de nieuwe situatie. Dit is het nieuwe dagelijkse leven."


Wat kun je doen om jezelf tóch weer te motiveren?

“Schakel hulptroepen in. Je hoeft het écht niet allemaal alleen te doen. Kijk eens om je heen. Welke ondernemers hebben vol zelfvertrouwen een creatieve slag gemaakt en doen het heel goed? Stuur ze een mail of bel ze op en vertel dat je geen idee hebt hoe je verder moet. Laat je moed inpraten of brainstorm samen over nieuwe ideeën. Vaak vinden mensen dit heel eng, maar geloof mij: mensen vinden het in deze tijd alleen maar fijn om anderen te kunnen helpen.”


Heb je nog een laatste tip voor ondernemers?

“Leef met de dag. Veel mensen - en vooral ondernemers - willen graag vooruit kijken. Plannen maken voor de toekomst, financiële doelen stellen. Dat loslaten is vaak heel moeilijk omdat je dan opnieuw geen controle hebt over wat je te wachten staat. Toch heb je nu geen keus. Het enige waar je controle over hebt is over vandaag. Probeer die toekomst even los te laten. Zo hoor ik veel ondernemers die hun omzetdoel willen bijstellen, maar dat raad ik echt af. Als je dat doet dan ga je daar ook naar leven, terwijl je anders veel meer denkt in mogelijkheden. Bovendien hebben we geen idee wat eind 2020 ons brengt. Het zou toch mooi zijn als we aan het eind van dit jaar terugblikken, het bedrijf nog staat en we kunnen zeggen dat we er alleen maar sterker uit zijn gekomen? Dát is waar je voor moet gaan!"157 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page