top of page
Zoeken

Inspirerende boeken voor ondernemers: fokking druk


Kom jij aan het einde van de dag ook uren tekort? Ben je altijd druk en is je stressniveau hoger dan je zou willen? Take a deep breath en relax! Psycholoog Thijs Launspach geeft je in zijn boek 'Fokking Druk' handvatten voor een meer ontspannen leven. Drie van zijn briljante tips lichten we hier vandaag uit!

 

1. Vrij weinig dingen hoeven écht perfect te zijn Stel je eens voor dat je vandaag het punt dat bovenaan je to-dolijst pronkt, direct moet schrappen. Je mag het niet uitvoeren, niet verschuiven en ook niet op een andere manier oplossen. Wat gebeurt er dan met je lijf? Wat voor een gevoel roept het op? Bij ons brak het zweet aan alle kanten uit. Dat is volgens Thijs precies wat perfectionisme doet. Altijd die angst om niet goed genoeg te zijn, anderen teleur te stellen. Dat terwijl perfectionisme vaak helemaal niet nodig is en superveel tijd en energie kost. Waarom moet een e-mail perfect, een website tot in detail af of het huis helemaal spic en span? We zijn vaak geneigd om onszelf veel hogere eisen te stellen dan andere mensen dat doen. Jouw 80% is vaak voor iemand anders al 100%. Je kunt veel energie, tijd en stress besparen door iets niet perfect te doen wat niet perfect hoeft te zijn.


2. Je hoofd is geen plek om dingen te bewaren

Heb je ooit wel eens geprobeerd om iets niet te vergeten? Moest je je daarvoor enorm inspannen? Niet zo gek! Ons brein heeft namelijk maar een beperkte hoeveelheid ruimte om dingen te onthouden. Het is daarom niet slim om álles in je hoofd te bewaren. Ga op zoek naar een externe harde schijf waar je dingen tijdelijk kunt opslaan zoals Trello, een notitieboek of een eenvoudig mailtje aan jezelf. Noteer hier alles wat je te binnen schiet en niet wilt vergeten. Van een afspraak, boodschappenlijstje tot een mail die je nog moet sturen. Zo voorkom je dat je hoofd overvol raakt met allemaal onbelangrijke zaken en je meer denkkracht overhoudt voor écht belangrijke dingen zoals geniale ideeën bedenken voor je bedrijf, een probleem oplossen of even helemaal in het hier en nu zijn!


3. Zet notificaties uit

Een van de grootste boosdoeners van ons veel te hoge stressgehalte? Onze moderne technologie. Natuurlijk is het superhandig, maar onze telefoons, tablets en laptops overspoelen ons ook met informatie op de momenten waarop we er helemaal niet op zitten te wachten. En het beroerde is: op het moment dat je het berichtje van je lief, de boze e-mail van je baas of het verzoek van je vriendin opent, dan blijft het in je hoofd hangen totdat jij er iets mee doet. Dé tip van Thijs? Zet je notificaties uit. Dit zorgt volgens deze psycholoog voor minder onderbrekingen, minder switchen en daardoor dus ook voor minder stress. Je krijgt de informatie pas op het moment dat je dat zélf wilt. Toptip, als je het ons vraagt. Na het lezen van dit boek hebben we direct al onze notificaties uitgezet waardoor we veel meer rust én focus hebben.


Tijdens het lezen van het boek gingen we van het ene oh-moment naar het andere. Thijs geeft je met zijn psychologische blik zoveel inzichten van hoe we ons leven leiden, maar trakteert je ook meteen op praktische tips zodat je er ook direct iets aan kunt veranderen (mocht je dit willen). Mijn grootste inzicht? Druk zijn is een keuze. Onze tijd en aandacht is schaars, maar uiteindelijk bepalen we helemaal zelf hoe we die tijd en aandacht besteden. Dus wil je niet meer zo fokking druk zijn? Gun jezelf een moment om na te denken waar je écht gelukkig van wordt. Wat verdient jouw tijd en aandacht? Dat is hét begin van een gelukkiger leven!

 

Over de auteur: Thijs Launspach is psycholoog en trainer. Hij werkt als docent aan de Universiteit van Amsterdam, geeft trainingen over stress en burn-outs, is coach, mindfulnesstrainer en schrijver van het boek: Fokking druk.31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page