top of page
Zoeken

Hoe je intuïtie je kan helpen om nog succesvoller te worden als ondernemer

Met pijn in haar hart vertelde Melisa eerder deze week dat ze heeft besloten om te stoppen met Spot on you. Ze volgt haar hart en luistert naar wat haar intuïtie haar ingeeft. Maar hoe doe je dat eigenlijk: luisteren naar je intuïtie? En waarom is het slim om vanuit je intuïtie te ondernemen? Lorenza, HSP, life en intuïtieve coach, legt uit!  

Mensen zeggen weleens: mijn hoofd zegt dit, maar mijn gevoel zegt heel wat anders. Waar komt dat gevoel vandaan?

Dat gevoel, dát is je intuïtie. Ons hoofd is gevuld met gedachten die alle kanten op kunnen schieten, maar ons gevoel is een hele sterke, stabiele basis. Dat gevoel is eigenlijk wie jij écht bent als mens. Stel dat je een belangrijke beslissing moet nemen en je gevoel stuurt je heel duidelijke een bepaalde richting op, dan is dat je intuïtie die jou een boodschap stuurt. Een boodschap die komt vanuit je diepere zelf.


Toch vinden we het vaak heel lastig om naar onze intuïtie te luisteren. Hoe komt dat?

Wij mensen zitten vaak heel erg vast in ons hoofd. Dat komt mede door de snelle maatschappij waarin we leven. Alles is gericht op presteren. Al vroeg wordt ons geleerd dat je belangrijke beslissingen neemt met je hoofd en niet met je gevoel. Rationeel denken wordt als betrouwbaar gezien. Dat terwijl je vanuit je gevoel vaak veel betere keuzes kunt maken die echt bij jou passen. 


Hoe zou je meer vanuit je intuïtie kunnen leven?

Stap één is door meer uit je hoofd te komen. Neem eens een moment voor jezelf en stel jezelf vragen als: waar droom ik van, wat is mijn grootste verlangen, doe ik nog steeds wat ik echt leuk vind of wil ik een andere richting op met mijn bedrijf? Wees gewoon even stil en laat de antwoorden vanzelf naar boven komen. Je hebt zoveel wijsheid in pacht, alleen je moet er wel naar durven én kunnen luisteren om die antwoorden te vinden. Zelf begin ik iedere ochtend met een CEO-meeting met mezelf. Ik stel mezelf dan de vraag: wat is voor mij vandaag echt belangrijk? Dan laat ik het antwoord komen. Als je daarmee je dag begint, dan leef je veel meer vanuit je intuïtie dan vanuit je hoofd.


Klinkt goed, maar hoe weet je nou of je intuïtie juist is?

Als je een keuze maakt op basis van je intuïtie zul je een kloppend gevoel ervaren. In het begin kan het best spannend zijn om keuzes te maken met je intuïtie, maar hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt. Probeer het maar eens! Experimenteer met uit je hoofd stappen en keuzes maken op basis van wat je gevoel je ingeeft. Durf er ook op te vertrouwen dat je intuïtie het juiste ingeeft. 


Waarom is het slim om te ondernemen vanuit je intuïtie?

Wat ik vaak zie is dat ondernemers heel erg gefocust zijn op wat er van ze wordt verwacht. Natuurlijk is het goed om te kijken naar de markt en naar je doelgroep, maar nog veel belangrijker is om dichtbij jezelf te blijven. Als je onderneemt vanuit passie en wat voor jou belangrijk is dan werk je veel meer vanuit een flow. Het is authentieker en dat zal mensen uiteindelijk veel meer opvallen. 


Wat zou je vrouwelijke ondernemers nog willen aanraden?

We zijn geneigd om te leven vanuit onze agenda, terwijl het veel beter is om te leven vanuit je energie. Stel dat je vandaag een artikel moet uitwerken, maar totaal geen energie hebt. Dan is de kans groot dat het veel langer duurt en je gefrustreerd raakt omdat het maar niet wil lukken. Veel slimmer is om per dag te kijken waar je behoefte aan hebt. Ik vergelijk het altijd met de vier seizoenen. De lente staat voor creëren, de zomer voor doen, de herst voor dingen afronden en de winter voor reflectie. Dit kun je ook toepassen in je bedrijf. 


Klinkt interessant. Vertel eens!

Slim is om je werkzaamheden onder te verdelen in vier verschillende lijstjes. Eén lijst voor je creatie-energie (nieuwe ideeën bedenken voor je bedrijf, brainstormen), eentje voor het doen (artikelen schrijven, een plan uitwerken), eentje voor de afronding (een cursus afronden, je administratie bijwerken, facturen sturen) en eentje voor reflectie (reviews doornemen, stilstaan bij wat je hebt gecreëerd de afgelopen tijd). Als je dan per dag bekijkt welke energie je hebt en welke taken je zou kunnen uitvoeren, dan werk je nooit tegen je energie in. Je onderneemt vanuit flow, krijgt meer gedaan en bent ook beter in staat je grenzen aan te geven. Wat er op de lange termijn voor zorgt dat je met veel meer plezier én energie onderneemt!


Foto: Daisy Ranoe

73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page