top of page
Zoeken

Een omzetdoel stellen? Dit is waarom iedere ondernemer het zou moeten doen


Omzetdoelen bepalen. Wij zijn inmiddels groot fan, maar er zijn ook veel ondernemers die geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Want hoe weet je of je doel haalbaar is en hoe stel je er een op? Wij schakelden hulp in van Marjan Heemskerk, van The Happy Financial. "Het hoeft echt niet in één keer goed!"

 

Praten over geld, het is onder veel ondernemers een groot taboe, hoe komt dat?

Wij Nederlanders praten sowieso niet heel makkelijk over geld. Als je kijkt naar een land als Amerika daar schreeuwen mensen nog net niet van de daken wat ze verdienen. Nederlanders zijn heel bescheiden. Daarnaast is het vaak ook een stuk onzekerheid. Door alle berichten die we voorbij zien komen in de media, maar ook op Facebook en Instagram hebben we vaak het idee dat andere ondernemers het allemaal perfect voor elkaar hebben. Het is dan best lastig om jouw financiële problemen of worsteling op tafel te gooien. 


Hoe zouden we dat kunnen doorbreken?

Door je allereerst te realiseren dat we allemaal mensen zijn. Iedere ondernemer loopt tegen problemen aan en júist door er met elkaar over te praten, kun je elkaar helpen. Uiteindelijk zul je zien dat iedereen met hetzelfde worstelt. Om de drempel te verlagen zou ik de gesprekken over de keiharde euro’s achterwege laten. Het is helemaal niet zo interessant om te weten wat er maandelijks bij iemand binnenkomt. Veel interessanter is om te kijken hoe iemand zijn business runt, te sparren over nieuwe manieren om geld te verdienen of tips te delen om kosten te besparen. Dát zijn de dingen waar je elkaar echt mee kunt helpen.


Als we het nu tóch over geld hebben, vertel eens: waarom is het voor ondernemers zo belangrijk om een omzetdoel te bepalen?

Als ondernemer is het goed om te weten waar je naartoe wilt met je bedrijf. Een omzetdoel kan je daarbij helpen. Allereerst dwingt het je om goed na te denken over je bedrijf. Waar sta je en waar zou je graag naartoe willen? Een omzetdoel geeft je inzicht, houvast én motivatie. Een omzetdoel moet haalbaar zijn, maar moet je als ondernemer ook uitdagen. Je moet er moeite voor moeten doen om dat doel aan het einde van het jaar te halen. 


Stel dat je als ondernemer nog nooit met een omzetdoel hebt gewerkt: hoe pak je dit dan aan?

Bedenk allereerst eens wat je graag verdiend zou willen hebben aan het eind van het jaar om jouw ideale leven te leiden. Daarna ga je kijken hoe je dit kunt behalen. Wat verkoop je op dit moment en hoeveel? Kun je met de huidige stand van zaken jouw omzetdoel behalen of moet je misschien je uur- of productprijs omhoog gooien? Wees daarnaast ook niet te streng voor jezelf. Ondernemers hebben vaak het idee dat, als ze eenmaal een omzetdoel hebben genoteerd, ze daar de rest van het jaar mee moeten werken. Dat terwijl je een omzetdoel prima kunt aanpassen gedurende het jaar, áls je maar weet waarom je het aanpast. Misschien was je doel niet realistisch of heb je ‘m halverwege het jaar al gehaald. Dan is het beter om het aan te passen, dan door te blijven hobbelen.


Hoe weet je of een omzetdoel haalbaar is?

Door kritisch naar je cijfers te blijven kijken. Ik zou het echt aanraden om maandelijks, maar zéker ieder kwartaal je cijfers onder de loep te nemen. Wat heb je in een kwartaal verdiend? Als je dat bedrag keer vier doet, kom je dan bij je omzetdoel uit? Wellicht kom je tot de conclusie dat je perfect op schema loopt en kun je extra geld op een spaarrekening zetten of investeringen doen in je bedrijf. Of misschien kom je tot de ontdekking dat je nog láng niet in de buurt komt van je omzetdoel. Kijk dan eens of je kunt snijden in je kosten of een extra manier kunt bedenken om meer om te zetten. Lukt dit niet, dan kun je altijd je omzetdoel nog bijstellen. Dat is helemaal niet erg. Veel belangrijker is dat je weet wat er gebeurt en daarop kunt inspelen. Dát is hoe je groeit als bedrijf. 


Veel ondernemers werken ook met maanddoelen, zou jij dat adviseren?

Zeker! Een jaardoel voelt voor ondernemers vaak heel groots en ver weg, maar als je het opsplitst wordt het ineens een stuk overzichtelijker. Vaak zie je dat ondernemers er dan ook meer plezier in krijgen als het ze lukt om iedere maand een doel te behalen. Wel is het goed om rekening te houden met de seizoenen. Zo zal de ene ondernemer veel meer verdienen in de zomermaanden terwijl de ander het juist moet hebben van de kerstperiode. Pas je maanddoelen daar ook op aan. 


En heb je nog een laatste tip?

Maak je doelen haalbaar. Als je weet dat het veruit onmogelijk is om €40.000 om te zetten, stel dit dan niet als doel. Het is goed om jezelf uit te dagen, maar als het niet realistisch is, verlies je snel de motivatie. Na een maand of drie zie je dat het je nóóit gaat lukken om dat doel te behalen, waardoor de kans groot is dat je het laat verslonzen en je ook de grip op de koers van je bedrijf verliest. Dus: denk er goed over na en kies een doel dat goed voelt én te behalen valt.  54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page